Участь 5 студентів кафедри в 37-му тижні моделювання ECMI (Університет Катанії, Італія)

Ecmi 1
Кафедра прикладної математики з 2010 року є членом Європейського консорціуму з математики в індустрії (European Consortium for Mathematics in Industry, ECMI).
До речі, наразі КПІ ім. Ігоря Сікорського через нашу кафедру є єдиним українським університетом, який був прийнятий до лав цієї потужної європейської науково-освітянської організації. З початком нападу російських збройних сил на Україну в 2022 р. ЕСМІ призупинила у себе членство російських університетів та всіляко допомагало Україні.

Зокрема, і в 2022 і 2024 роках була повністю профінансована участь 5-ти українських студентів в тижнях моделювання, організованих ЕСМІ в університеті Верони (Італія, 2022 р.) та університеті Катанії (Італія, 2024 р.).

В 2024 р. в тижні моделювання взяли участь два студенти 3-го курсу бакалаврату (Антон Пєшков та Ян Аклог) та три студентки 1-го курсу магістратури (Анна Машир, Марія Пінда та Марія Уманець).
 
 
Відгук Марії Пінди про участь у цьому тижні моделювання:

«З 23 по 29 червня в університеті Катанії (Італія) відбувся тиждень моделювання. У рамках заходу студенти з різних країн Європи обʼєдналися в команди для вирішення задач в області математичного моделювання та інформаційних технологій. Серед достатньої кількості запропонованих задач наша група (Анна Машир, Марія Пінда та Марія Уманець) обрала оптимізаційну задачу, яка мала назву Glazier. Інструктор Piotr Krzyżanowski (University of Warsaw, Poland) (a.k.a. Mr. Glazier) має фабрику з виготовлення та нарізки скла. У замовленні вказуються розміри та кількість прямокутників, які потрібно вирізати з великого листа скла. Mr. Glazier прагне мінімізувати залишки від замовлень.

Задача і справді виявилась цікавою. Крім нашої групи, у команді також були студенти з Нідерландів, Португалії та Італії. Інструктор провів цікаву вступну лекцію, а також міні-виставу, під час якої Mr. Glazier пояснив усі тонкощі роботи його фабрики. Ми розбили задачу на декілька частин, і кожен займався своєю підзадачею. Обговорення проходило англійською мовою, проте весело і невимушено. Кожен пропонував свої ідеї, радився та ділився результатами. У підсумку задачу було розвʼязано. Ми використали різні методи та порівняли їх якість. А головне, що Mr. Glazier задоволений результатом.

Загалом, окрім робочих годин, ми мали достатньо вільного часу. Разом з новими друзями ми врятували сліпе бездомне кошеня, купалися в нічному Середземному морі, багато ходили пішки та насолоджувалися місцевою природою. Дізналися більше про кухню та традиції Італії. Недаремно написали «разом з друзями», адже найціннішим для нас стало знайомство з неймовірними людьми, які за цей насичений тиждень стали для нас по-справжньому близькими.

Дякуємо за цей незабутній досвід!»

Читайте також
Coat of arms of the Department of Applied Mathematics

Адреса
вул. Політехнічна, 14-бКиїв, Україна, 0305614 корпус
Соцмережі